Follow

Ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για ΑΟΖ

<<Ρίξτε ακόμα μια ματιά στο χάρτη: Θα διαπιστώσετε ότι στην ίδια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανακαλύπτονται πολλά σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου. Η Κύπρος και το Ισραήλ εντόπισαν ήδη μερικά πολύ σημαντικά τέτοια κοιτάσματα, τα αναπτύσσουν και εντείνουν έρευνες για καινούργια. Δίπλα τους ακριβώς υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι βρίσκονται ακόμα πιο σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κι όχι μόνο στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, αλλά και νότια και δυτικά και σε όλη την περιοχή μέχρι και το Ιόνιο.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, γιατί αυτό φωτογραφίζει τον εθνικό μας πλούτο. Αλλά είναι πολύ σημαντικό και για την Ευρώπη ολόκληρη. Γιατί η Ευρώπη έχει τεράστια «δίψα ενέργειας» και είναι υποχρεωμένη να εισάγει πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας που έχει ανάγκη. Κι είναι εξαρτημένη από τους ξένους προμηθευτές της. Τους μη Ευρωπαίους.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι να αναπτύξει ευρωπαϊκούς ενεργειακούς πόρους….

Στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν τέτοιοι πόροι. Η Ευρώπη λοιπόν, έχει πια συμφέρον να συγκροτήσει μια πολιτική για το Μεσογειακό χώρο που, μεταξύ άλλων θα ενθαρρύνει, θα στηρίζει και θα επιταχύνει την ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων ενεργειακών πόρων από τα κράτη μέλη της Ευρώπης στην περιοχή.

Ήδη, πριν μερικές εβδομάδες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, λήφθηκε μια πρώτη τέτοια απόφαση. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Η Ελλάδα έριξε την ιδέα, ενώ άλλα ευρωπαϊκά κράτη της περιοχής δείχνουν πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον.

Φυσικά η ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ΑΟΖ, είναι αποκλειστικά εθνική υπόθεση. Αυτό τίποτε δεν το αλλάζει και τίποτε δεν μπορεί να το αλλάξει.

Και τα μεσογειακά κράτη μέλη, πρέπει να έχουν τη στήριξη της Ευρώπης για την έρευνα και την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αυτών. Όλα βέβαια πρέπει να γίνουν. Πώς; Με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας κι όχι να γίνουν αντικείμενο τοπικών ανταγωνισμών. Εδώ χρειάζεται η στήριξη της Ένωσης. Και η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να δώσει τη στήριξή της.

Η μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού, στην πράξη, θα κριθεί και στην τιμή της ενέργειας. Και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ίσως το κλειδί για να κερδίσει αυτή τη μάχη η Ευρώπη ολόκληρη. Αξιοποιούμε, λοιπόν, την προνομιακή θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύουμε τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας και ζητάμε τη διαμόρφωση μιας συνολικής νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ενέργεια, στα πλαίσια μιας συνολικής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα όλων των Οικονομιών και των επιχειρήσεων. Όπου η ενέργεια θα είναι βασικός της κορμός. Και η νοτιοανατολική Μεσόγειος, το κεντρικό σημείο του ενδιαφέροντός της.

Έτσι η Ελλάδα σταθεροποιεί τον εαυτό της μέσα στην Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο αναδεικνύει νέους σημαντικούς ρόλους για τον Ελληνισμό.

Καμία ευκαιρία δεν αφήνουμε πια ανεκμετάλλευτη. Τίποτε δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένο.>>


Share on Google Plus

About Myfoodtastic

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου