Follow

Νέοι και πτυχιούχοι οι σύγχρονοι γκασταρμπάιτερ



gangstabyterΠόλος έλξης γίνεται ξανά η Γερμανία (αυτή τη φορά της καγκελαρίου Μέρκελ) για χιλιάδες μετανάστες από την Ελλάδα και τον "χρεωμένο Νότο" εν γένει, όπου η ανεργία τραβά την ανηφόρα, ιδίως στους νέους...

Σε σχέση όμως με τη δεκαετία του '60 υπάρχει μία μεγάλη διαφορά: τώρα, στη "μεγάλη φυγή" προς το εξωτερικό δεν πρωταγωνιστούν ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά πτυχιούχοι.

Σύμφωνα με Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Εργασίας της Γερμανίας, στα τέλη Μαΐου του 2012 εργάζονταν στη Γερμανία 117.744 Έλληνες έναντι 107.245 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 9,8%, ενώ το ίδιο διάστημα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη Γερμανία αυξήθηκε μόνο κατά 1,6%.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης μεταξύ των νοτιοευρωπαίων μεταναστών παρατηρείται στους Ισπανούς με 11,5%, αφού τον Μάιο του τρέχοντος έτους απασχολούνταν στη Γερμανία 46.026 Ιβηρες αντί 41.273 τον Μάιο του 2011.

Ακολουθεί η Ελλάδα με 9,8%, ενώ από την Ιταλία και την Πορτογαλία μετανάστευσαν αντίστοιχα 4,2% και 5,9% περισσότεροι πολίτες.

Έτσι, ο αριθμός των εργαζομένων από τον ευρωπαϊκό Νότο στη Γερμανία έφτασε τον Μάιο τους 452.000 μετανάστες (+6,5% συγκριτικά με τον πέμπτο μήνα του 2011), όταν το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας ανερχόταν σε 34,09 εκατ. άτομα.

Αυξητική τάση καταγράφεται και στους έλληνες μετανάστες που είναι άνεργοι και ψάχνουν για δουλειά στη Γερμανία. Ο αριθμός τους έφτανε τον Μάιο τους 26.800, δηλαδή ήταν κατά 4,1% μεγαλύτερος από τον Μάιο του 2011.

Ορισμένοι από τους καταγεγραμμένους νέους γκασταρμπάιτερ εκτιμάται ότι είχε ζήσει - ενδεχομένως και εργαστεί - στο παρελθόν στη Γερμανία, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους μετανάστευσε πρώτη φορά στη χώρα, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας.

Κίνητρο για τις μετακινήσεις προς Βορρά θεωρούνται εκτός από τις επαγγελματικές προοπτικές και οι καλύτερες και μεγαλύτερης διάρκειας κοινωνικές παροχές του γερμανικού κράτους προς τους ανέργους, ενώ για παράδειγμα στην Ελλάδα έχουν γίνει σοβαρές περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και δίνονται μόνο για ένα χρόνο.


www.kous-kous.net
Share on Google Plus

About Rafael Kasiouri

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου